külső látványtervek Rubos-Telki 06-3D-011A többszintes házak tervezése mind az építésznek, mind a kivitelezőnek, mind a lakberendezőnek kihívást jelent akkor, ha hegyoldalba, szinteltolással, íves falakkal, sok ablakkal épül majd fel. Mindehhez még geotermikus fűtési rendszer is társul, azaz padló-, fal- és mennyezeti fűtő- hűtő felületeket, szellőző rendszert szereltek be.
Nekem mint lakberendezőnek a fő feladatom az volt, hogy az épületgépésszel megbeszéljem, hova kerülnek a csövezések, mert a fűtött falakra nemhogy bútor, de még kép sem kerülhet, mert ez a sugárzott hőt lefogja. Egész más elven működik, mint a radiátoros rendszerek.  Ilyen típusú fűtésnél a cirkuláló víz hőmérséklete nagyon alacsony, az emberi test hőmérsékleténél is alacsonyabb,  ezért fontos a lehető legnagyobb hőleadó felület. A fürdőkben, vizes helyiségekben a vízvezetékek és a fűtőcsövek nem lehetnek egymás útjában, a mennyezeteken pedig utólag már nem lehet a világítótestek helyét, kiállásait megváltoztatni.  Magyarán szólva: a ház még csak papíron létezett – kivéve a pinceszintet, amikor nekem már kész világítási tervet készítenem mind a négy szintre, s ugyanígy a szaniterek helyét, típusát is meg kellett határozni. Jól össze kellett magamat kapni, a Megbízómmal vihargyorsan végig kellett járni az előzetes terveim alapján a bejáratott beszerzési helyeket. (Olyan üzletekbe mentünk, ahol értenek a szakmához és a termékhez – például lámpákhoz, szaniterekhez – tudom, hogy azt szállítják minőségben, mennyiségben, amit és  amikor kell. Ez magától értetődőnek tűnik, de hidd el, nem az, főleg manapság, amikor  szinte egyik napról a másikra dőlnek be cégek. Sokszor önhibájukon kívül nem tudnak teljesíteni már megrendeléseket.  Ez a piac nem túl nagy, ha valaki erre a pontra jut, annak a híre  elég gyorsan elterjed a szakmában. Kemény dolog ez, és egy jó lakberendező nem teszi ki az ügyfelét annak, hogy adott esetben úszik az előlege – rossz esetben az áru is.  Folyamatosan képben kell lenni, úgy szervezni, hogy mire az építkezésen ott tartanak, hogy be kell építeni az adott terméket, annak addigra meg kell érkeznie.  Mindnek.

Így néz ki az épületszerkezet-temperálás – kicsit pontatlanul, de közérthetően: a padlófűtés  és a szellőzőrendszer kialakítása. A képen a piros csövek: a padlófűtés, fehér vastagok a szellőzőrendszer csövei, a kis piros dobozok a majdani lámpák helyei. A fotón a nappali szint látszik, ez a födém egyben az alagsor mennyezete is. Ezekkel a “kötődobozokkal” úgymond kirekesztik a betont, azaz nem folyik bele, így már “csak” vezetékezni kell.

A meredek hegyoldal miatt a pince is örökpanorámás”. Nem rossz hely, igaz?

Ó, itt történt egy kis malőr. Elfelejtették kizárni az üvegfödém helyét – szerencsére még időben kimentem az építkezésre.

De aztán megoldották (utólag vetik ki a nyílás alján található vékony réteget)

Kicsit előrefutunk az időben, nézd meg, a hatalmas súlyú, 3 cm vastag, 3 rétegű üveget ezzel a szerkezettel emelték a helyére. Élvilágítást is kapott utána, azaz hagytunk helyet a LED-sornak, így sötétedéskor nem akármilyen látványt nyújt.

De hol van még a vége…

Közben a furdancs is ott járt, mivel a Bányakapitányság (igen, jól olvasod – tudni kell, nincs-e a majdani talajszonda alatt barlang vagy bármi más)  Ez a “szörnyeteg” fúrja ki a megfelelő mélységű lyukat.

Közben készültek a vázlatok is, a nappali 3 verzióban. A tulajdonos a harmadik mellett döntött.

3 Nappali  kandalloval 2 2 Nappali  uvegfodemekkel 1 Nappali uj kandalloval 1Így nézett ki, amikor készült:

íves padló

Miután eldőlt, milyen lesz a berendezés, mit világítunk meg és honnan kapcsoljuk, véglegesítettem a világítási tervet, egyeztetve a villanyszerelővel.

földszinti világitási tervMivel itt 4 szintet kellett összehangolni, dekoratív hangulatvilágításokat, funkcionális világítást (pl. leendő konyhai munkapult) pontosan meg kellett adni méretezett rajzon a kapcsolók, dugaljak helyét és számát,  TV, Internetcsatlakozások, majdani konyha- és fürdőszobai készülékek  helyét és számát, több alkalommal is egyeztettünk.
A galérián is alakultak a dolgok, a különböző fürdőszoba tervek közül kettő maradt a kosárban és végül eldőlt, melyik legyen megvalósítva.

9 Ferfias tetoteri furdo 2 Duravit bútor, Bette zuhanykabin és a többiekkA ferde tetősík miatt épp csak befért a zuhanyzó, de ez pont elég volt.

Mellette egy icipici teakonyha és egy kis vendégszoba kapott helyet, a tulajdonos egyelőre ezeket használja,  amíg a hálószint berendezése is teljesen elkészül. A burkolatok készek, lépcsők, korlátok oké, üvegtéglás fürdőfal és az egyedi tervezésű üvegajtó is be van építve, de még a hatalmas fürdő hátra van, bár a gyönyörű Laufen szaniterek már alig várják, hogy a helyükre kerülhessenek. Ha kész lesz, ideteszem majd a fotókat.Kinézzünk addig az erkélyről?

Na itt a “főbűnös” 🙂  Miatta lett  úgy építve a ház, hogy mindenhonnan látni lehessen.

kistemplom az ablakbol nezve
De menjünk vissza a nappali szintre.
Kiemelt szerepe volt a kettős üvegfödémnek, egyik a galéria és a földszint közé , másik ez alatt, a nappali és a lenti hálószint közé lett a beépítve. Mivel a telek északi tájolású és kevesebb napfényt kap, mint a déli tájolású telkek, ezért a két lenti szint elég sötét lett volna, de az üvegfelületeken becsalogattuk  oda is a fényt és lőn világosság.

Medve meglepetten néz le a galériáról a nappalin át a hálószintigEste aztán kigyúlnak a fények, s a beépített élvilágítás varázslatos hangulatot teremt. Az üvegesmesterrel már sok éve együtt dolgozom, újfent  precízen dolgozott – szerelők is ügyesek voltak, így sikerült a nagy attrakció.  Azért ez az üveg fény nélkül, este szinte nulla lenne.

élvilágító, üvegfödém és hangulatos lépcsőlámpákAhogy haladunk a berendezéssel, teszem majd fel a többi fotót is. Minden egyedi, úgyhogy túl gyorsan nem megy, de idő van. Különbenis olyan egy építkezés, mint az elefántevés. Tudod?!  Falatonként. 🙂