Leánylakás tervezése a budai Várban nem hálátlan feladat még akkor sem, ha a berendezést az ifjú hölgy már maga intézte el. Ilyen érdekes alaprajzot még nem találtam ki eddig.

A legalsó kép a kiindulási helyzet. De előbb nézd meg az átalakítás utáni elképzelést. Úgy is mondhatnánk, Lilla lila tojása, a különleges forma után – és azért, mert a lila a kedvenc színe. Ezen a színes alaprajzon a konkrét berendezési javaslatot is látod. A rajz felső részén helyeztem el a nappalit, ami az erkély és a hatalmas üvegfelületek miatt került a mostani helyére. Az íves fal mögötti beugróban a számítógépes munkaállomást és a gardróbszekrények kaptak helyet. Ugyan nem szeretjük a szekrényt a nappaliban, de itt más lehetőség nem adódott, viszont a padlótól mennyezetig ér, az üveg   a fal  színével azonos,  így belesimul a térbe. A nappali kicsit elkülönül a konyha-étkezőtől, de nem éles a határ, a nyitott konyha és az étkező szervesen kapcsolódik hozzá, ez fontos szempont volt a tervezéskor.

Az íves fal vonala a padlóburkolaton is megismétlődik,  a fürdőszobában  pedig az ív “visszája” kölcsönöz  érdekes látványt a helyiségnek. Üvegmozaik burkolatot javasoltam, az gyönyörűen felveszi a fal formáját és nagyon különlegessé teszi a fürdőt.

Leánylakás átalakítása Budán a Várban

A fenti színes alaprajz nem az első változat volt. Az végén kissé nehéz lenne kezdeni 😀  Gyakran bejön, hogy a legelső gondolat a jó, ám ezúttal  a “tojás dilemmával” néztem szembe, de itt nem a tyúk volt előbb, hanem a téglalap. A cél egy nőcis, pikáns otthon, ahol barátnőket lehet fogadni, bulizni, de elvonulni is lehet. Na és jó nagy konyha kellett.  Az eredeti felállásban a konyha a bejárattól balra, a pirinyó fürdő pedig jobbra volt. Dögunalom volt az egész, siralmas megoldásokkal, lehangoló kinézettel. Az alábbi alaprajz tetszett a hölgynek, de a fürdő elhelyezése nem, mert a ház többi lakója épp az ablaka előtt járt el. A fürdőkádat körbeépítettem a rajzon, ő mégis inkább más megoldást kért – és ívesebb, lágyabb külsőt.  Na igen, az alábbi rajzon még szögletes minden.

Lilla alaprajz 2

A lenti rajzon látszik, miből lett a cserebogár.  A zegzugos, koncepciótlan tér, az egymásba ütköző ajtók, a ferde falak (értsd nem derékszögűek és egyik kicsit kifelé, másik kicsit befelé dőlt) kissé megbonyolították a dolgot, de én pont ezt szeretem:  Volt benne kihívás, nem kevés.

Leánylakás eredeti alaprajz

Mi a baj ezzel a kiindulási lakásbeosztással?  Kicsi és szűk a konyha, mindössze 5,5 négyzetméter… Fut benne egy strang (közművezeték – a “Lyukas” négyzet itt a rajzon), amit nem lehet megszüntetni, csúnyán korlátozza egy optimális konyha kialakítását. Egy vonatfülke is nagyobb ennél. Itt kényelmesen enni nem lehet, a hall csak kényszermegoldás lenne az étkezéshez és még messze is van. Mázli, ha a WC-ből nem pont akkor jön ki valaki, amikor a forró levesestálat visszük az asztalhoz. Kicsi, rosszul kialakított a fürdő. Hálónak talán az erkélyes szobát nevezhetnénk ki, mert az üvegajtós helyiség nem a legszerencsésebb választás erre a célra. Az erkélyes szoba közel 20 négyzetméter, ami egy ilyen kicsi lakás esetén meglehetősen nagy luxus, pazarlás a térrel.Egy erkély mindig a nappali kibővítése lehet, ebben az esetben viszont a hálószobán kellene átcsörtetni…  Nem valami elegáns megoldás. A hölgynek az érdekes, tojásformájú elrendezés vázlata tetszett legjobban, így azt dolgoztam ki a legfelső rajzon látható módon.

Ilyen részfeladatra is lehet lakberendezőt megbízni, bútor, burkolat, lámpa ajánlatokat is kapott  a méretezett alaprajz mellé, plusz néhány vázlatos térbeli ábrát is, hogy el tudja képzelni, hogy fog kinézni a lakás.  Folytatva a közös munkát, természetesen a világítási tervet (leegyszerűsítve: a lámpa/lámpák helye, mit honnan kapcsolunk), burkolatkiosztást (azaz a falakon hogyan helyezzük el a csempéket, mozaikokat, hogy a legszebb legyen – miből mennyit kell vásárolnia) – kiválasztott festékek, tapéták pontos helye a falakon, mennyiségek és még megannyi további segítséget is nyújtok 😀 Neked is tervezzek valami szépet? Ha akarod, kérlek, ide küldd a levelet.